„PRAKTYKA CZYNI MISTRZA- KURS BARISTY”
We wrześniu młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w kursie baristy. Zajęcia prowadził – Łukasz Ziarko z Olsztyńskiej Szkoły Baristów. Podczas zajęć i warsztatów pasjonaci kawy poznali:
- historię „czarnego złota”
- gatunki i sposoby obróbki ziarna; „dry method” i „wet method”
- stopnie wypalania kawy
- metody parzenia kawy
- akcesoria baristy
- zasady ”4M”
… a także wykonywali:
- tamping
- teksturowanie mleka
- ubijanie kawy w portafiltrze
- zaparzanie kawy różnymi metodami
- malowanie na kawie
Grupa 20 osób z pozytywnym efektem ukończyła kurs baristy, w ramach projektu
” ZINTEGROWANY ROZWOJ SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO”.
Kawa oczarowała wszystkich nie tylko smakiem i aromatem, ale także doznaniami wzrokowymi.