8 dzień praktyk 21-09-2020
Po południu odbyły się wspólne zajęcia dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum rolniczego oraz technikum hotelarskiego, podczas których została zaprezentowana tradycyjna metoda sporządzania tsipouro, czyli wysokoprocentowego napoju alkoholowego sporządzanego z wytłoków powstających przy produkcji wina. Była też okazja uczestniczenia w przetwórstwie winogron, które w pocie czoła zbierali przed południem „nasi rolnicy”. Uczniowie chętnie brali udział w tłoczeniu winogron, które poprzedzone było degustacją owoców. Wizyta w przetwórni zakończyła się wspólnym grillowaniem.
Uczniowie technikum weterynaryjnego kolejny raz odwiedzili stajnię. Oprócz pielęgnacji koni i sprzątania boksów była możliwość podejrzenia pracy kowala, który rozczyszczał kopyta oraz podkuwał konie.
Uczniowie technikum informatycznego uczestniczyli w zajęciach z tworzenia aplikacji na platformie Arduino, które następnie były wykorzystywane w programowalnych modułach elektronicznych.
Kolejny tydzień praktyk rozpoczęli uczniowie technikum rolniczego. Najpierw było krótkie zwiedzanie winnicy, a następnie uczniowie aktywnie uczestniczyli w zbiorach winogron.