Piąty dzień praktyk 18.09.2020
Uczniowie technikum rolniczego wizytowali gospodarstwo rolne stosujące nowoczesne systemy nawadniania. Jednocześnie była okazja do zapoznania się z pozostałym parkiem maszynowym.
Uczniowie technikum hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu baristycznym. Po wstępnym instruktażu uczniowie przystąpili do samodzielnego przygotowania różnych kaw. Wśród nich znalazło się espresso oraz kawy mrożone: frappe, freddo espresso oraz freddo cappuccino.
Uczniowie technikum rolniczego oraz technikum weterynaryjnego odwiedzili dziś gospodarstwo utrzymujące stado kóz. Zapoznali się z zasadami utrzymania zwierząt, ich żywienia oraz przygotowywania pasz, a także z technologią produkcji mleka i mięsa koziego, które w Grecji są bardzo cenione za swe prozdrowotne właściwości.
Informatycy w dniu dzisiejszym gościli w Hotelu Poseidon Palace gdzie odbyły się zajęcia z techniki programowania w języku Visual Basic for Applications (VBA) in Excel. Nauczyli się tam tworzyć aplikacje okienkowe w arkuszu kalkulacyjnym Excel.