6 dzień praktyk 19-09-2020
Późnym popołudniem uczniowie technikum weterynaryjnego uczestniczyli w zajęciach terenowych w owczarni. Była okazja poznania zasad produkcji mleka owczego oraz technologii chowu, w tym zasad żywienia, rozrodu i utrzymania oraz znakowania zwierząt. Na koniec spotkania uczniowie przygotowali i zadali paszę zwierzętom.
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskiego spędzili dzisiejsze popołudnie w hotelu Poseidon Palace, podczas którego mieli okazję zapoznać się z zasadami funkcjonowania tak dużego obiektu w dobie pandemii.
Sobota, ale my nie próżnujemy. Kolejny dzień praktyk rozpoczęli uczniowie technikum rolniczego. Tym razem szkółka roślin ozdobnych i użytkowych.
Informatycy ponownie gościli w Hotelu Poseidon Palace gdzie tym razem odbyły się zajęcia z tworzenia aplikacji na platformie Arduino i wysyłanie powstałego kodu do miniaturowych płytek mikroprocesorowych w połączeniu z płytką uniwersalną. Na płytce tej umieszczali diody LED oraz rezystory, tworząc model świateł sygnalizacji miejskiej. Nauczyli się również obsługi buzera za pomocą kodu w języku C++, w wyniku czego powstawał układ generujący dźwięki.